Search:

Masaža kao alternativni način liječenja skolioze

velj 03 2017

Masaža kao alternativni način liječenja skolioze

Skolioza je stanje abnormalne iskrivljenosti kralježnice koja, ovisno o težini problema, može znatno utjecati na kvalitetu života pojedinca. Otprilike se na svakih tisuću djece rodi jedno kojem se dijagnosticira skolioza
ili neki oblik bolova u leđima. Većina ljudi koji žive sa skoliozom pate od mnogih drugih srodnih zdravstvenih problema kao što su bolovi mišića u leđima, artritis, otežano disanje, išijas, glavobolje i nesanica.

 

Iako ništa u potpunosti ne može ispraviti i izliječiti skolioz, danas postoje dvije vrste tretmana za umjerene pa do teških slučajeva skolioze. Prvi način liječenja je ortopedski oslon. Taj tretman ne popravlja kralježnicu i ne ispravlja već postojeću iskrivljenost nego zaustavlja pogoršavanje iskrivljenosti kralježnice kroz period puberteta. Prsluk se mora nositi 19-23 sata na dan kroz dvije godine adolescencije.

 

Drugi način liječenja je operacija fuzije kostiju, opcija kod težih iskrivljenja kralježnice koja će ju gotovo izravnati, ali ne bez nuspojava i rizika.

 

Blaga skolioza ili iskrivljenje je ono u rasponu od 10 do 20 stupnjeva iskrivljenost. Američki medicinski model u ovakvim slučajevima uzima opservacijsku ulogu te ne intervenira dok iskrivljenje ne dosegne 35 stupnjeva.

 

Živjeti s boli uzrokovanom skoliozom ima i fizički i psihički utjecaj. Čak i blaga skolioza može stvoriti napetost, bol i fizička ograničenja. Kod nas se za blagu skoliozu najčešće angažiraju maseri kako bi se ublažila bol i u nadi da se uspori daljnje iskrivljenje kralježnice.

Share Post
balans


Pozdrav,
kako vam možemo pomoći?
Powered by