Search:

Masažom stopala do zdravlja cijelog tijela

velj 03 2017

Masažom stopala do zdravlja cijelog tijela

Refleksoterapija je drevna vještina iscjeljenja koja korijene vuče još iz Egipta, Indije i Kine, a ponovno je otkrivena prije više od 100 godina. Početkom dvadesetog stoljeća američki kirurg dr. William Fitzgerald iz Connecticuta razvio je modernu zonalnu teoriju ljudskog tijela. Otkrio je da se pritiskom na prste može izazvati lokalni anestetički učinak na šaci, rukama, ramenu, čeljusti, licu, ušima i nosu.

 

Refleksologija je kasnije dodatno razvijena od strane Eunice D. Ingham, medicinske sestre i fizoterapeutkinje. Ona je povezala anatomiju tijela sa zonama na stopalima i razvila kartu refleksnih točaka, a nakon toga je uočila poveznicu sa žlijezdama i točkama na stopalima. Otkrila je da specifične zone, žlijezde i živčani sustav, također odgovaraju određenim zonama na stopalima te se izmjenjujući pritisak može pokrenuti mehanizam samoizlječenja kojeg tijelo ima.

 

Zonalna terapija (energetski) dijeli tijelo na 10 označenih zona (okomitih simetričnih) uzduž našeg tijela, pet s lijeve i pet s desne strane od stopala do glave i obratno. Svaka zona uključuje određene organe koji su smješteni unutar nje. Osim te postoji i vodoravna podjela i to na liniju ramena koja ide ispod nožnih prstiju, liniju ošita koja odvaja jastučiće stopala od svoda, te liniju kukova. Kada spojimo dva stopala zajedno, ona čine trup ljudskog tijela. Nožni prsti su glava i vrat, jastučići prsni koš, želudac i crijeva nalaze se u donjoj polovici tabana, a područje zdjelice je oko pete.

Share Post
balans


Pozdrav,
kako vam možemo pomoći?
Powered by