Search:

Medicinska masaža

sij 28 2017

Medicinska masaža

Medicinska masaža je metoda fizikalne terapije koja se služi nizom sustavnih pokreta na tijelu s ciljem manipulacije tjelesnim tkivima (kožom, potkožjem, mišićima i mišićnom fascijom). Izvodi se rukama u svrhu izravnog ili neizravnog djelovanja na mišićni i živčani sustav te cirkulaciju krvi i limfe.

 

Ova vrsta masaže pomaže bolnim mišićima i zglobovima, povećava gipkost kože i tijela, tonira mišiće, pospješuje otpornost organizma i djeluje antistresno. Manje probleme s bolnim leđima može riješiti serija od nekoliko masaža, dok je za veće probleme potrebno uključiti i mobilizaciju kralježnice, vježbe kao i usvajanje novih navika pravilnog držanja.

 

Mišići napunjeni kisikom i relaksirani od ruku masera, zahvalno će vam ‘odgovoriti’ smanjenom napetošću, tijelo će ‘uživati’ u novoj količini zdrave energije, a sve će vas to učiniti manje umornima te spremnima za nove poslovne i druge obveze.

 

No, svaki klijent je poseban i kao takvom pristupa mu se individualno te se za svakog klijenta ponaosob određuju tretman masaže kako bi se pomoglo u ozdravljenju.

 

Boli li masaža?


Masaža ne smije boljeti. Izuzetak je jedino vezivno-tkivna masaža. Naravno da se mala količina boli može pojaviti ako je mišić jako napet, ali ta bol treba biti minimalna. Ako je masaža nestručna i previše bolna postiže se kontra efekt tj. mišić na kojem se radi i koji ga okružuju, a ponekad i čitavo tijelo se zbog bola grči, te rezultat može biti pogoršanje stanja.

 

Ako je masaža bila bezbolna ili sa vrlo malim povremenim bolovima, a nekoliko sati nakon nje ili sljedeći dan osjećate bolove u mišićima najvjerojatnije ste dobili upalu mišića. To se dešava iz istog razloga kao i u sportu, mišić koji se duže vremena zapuštao i nije koristio nakon povećane stimulacije reagira upalom. Dovoljno je popiti tabletu protiv bolova, ali ni to nije potrebno jer se ta bol najčešće osjeti samo kod određenih kretnji ili ako se dodirne to područje i ona nije neizdrživa.

Share Post
balans


Pozdrav,
kako vam možemo pomoći?
Powered by